Zábava na svatbě

Zábava a hry

Program, zábava a hry jsou nezbytnou součástí svateb. Nicméně není vždy úplně snadné něco vymyslet a připravit. Lidé na svatbě se mají hlavně bavit, a tak bychom rádi uvedli některé tradiční hry, a také některé neobvyklé nápady, které se nám líbí, a třeba vám pomohou s jejich výběrem.

Svatební kvíz

Jedna z her považovaných za základní pilíř svatební zábavy je Svatební kvíz. Pojďme si stručně povědět o čem je.

Svatební kvíz

Novomanželé se usadí na židle zády k sobě a jsou požádáni o to, aby se zuli, a navzájem si vyměnili jednu ze svých párů bot. Následně se novomanželům kladou otázky, na které dle svého názoru oba odpovídají zdvižením buď své, nebo partnerovy boty. 

Návrhy otázek naleznete zde

Tanec s balónky

Jde o jakýsi souboj tanečních párů. Všem tanečnicím se k noze přiváže nafukovací balónek a s partnery se pustí do tance. Při tanci je úkolem každé tanečnice i tanečníka prasknout balónek ostatním párům, a přitom si nenechat prasknout ten svůj. Jakmile balónek praskne, pár vypadává a odchází si sednout. Tancovat by se mělo do rytmu Polky nebo Valčíku a výherním párem je poslední na parketu, kterému balónek nepraskl. Chcete-li tvrdší pravidla, můžete vylučovat páry, které se během taneční bitvy rozdělí či přestanou tančit.


Židličkovaná

Jedna z dalších tanečních her, kdy se páry vyzvou na parket a doprostřed parketu se poskládají do kruhu židličky opěradly k sobě. Použijeme však o jednu židličku méně, než kolik je párů. Páry se rozestaví kolem židlí a začne hrát hudba. Zvesela tancují až do doby, než přestane hudba znenadání hrát, a to znamená, že si všechny tanečnice z páru musí sednout na židličky. Na koho nezbude místo, vypadává ze hry. Lze hrát i v jednotlivcích, jak jistě znáte ze školky. Mezi soutěžícími by samozřejmě neměli chybět novomanželé.

Pozná, nepozná

Není to tak úplně hra, jako spíš škádlení nevěsty a ženicha. Ženichovi se zaváží oči a postaví se před něj do řady co nejvíce slečen a dam včetně nevěsty, kterou má ženich pomocí hmatu (dotykem na nohou, rukou, či obličeji) poznat. Ve většině případů se do této řady “podstrčí” i někdo z pánského osazenstva, aby se zařídila trocha zábavy navíc. Tento úkol s poznáním může podstoupit také nevěsta, která může hledat v podobných oblastech jako ženich, nebo se vydá lechtivější cestou, např. pozadí, ramen, hrudníku.

Pozná, nepozná

Svatební tombola

Principielně jde o tombolu jako každou jinou, až na to, že tato má být zábavná a to je její hlavní náplní.

Dárky v této tombole odpovídají vtipným svatebním připodobněním nebo hrátkám se slovy, jako když při výhře např. “božského klidu” vyhrajete špunty do uší nebo “míse plné hub” dostanete misku plnou houbiček na nádobí. Za nás bychom chtěli dodat, že jelikož je tato tombola jednou z prvních her, na které na internetu narazíte, stává se, že bývá velice častá, a tím pádem ji spousta hostů zná a již není tak zábavná jako bývala. Zároveň jsme vypozorovali, že bohužel trochu upadá atmosféra a to tím více, čím déle tombola trvá, jelikož to pro většinu hostů znamená sedět tiše na místech, aby bylo dobře rozumět, a koukat jak někteří vylosovaní šťastlivci chodí pro ceny. Zvažte tedy, zda tombolu opravdu zařadit, a pokud ano, doporučujeme vymyslet nové originální ceny a třeba ji zkrátit na přijatelnější čas. Zde odkaz nedáváme, jelikož je opravdu snadné popis najít na internetu.

Svatební kolo štěstí

Velké kolo štěstí s úkoly pro všechny, vytočíte si třeba pusu na tvář jednomu z novomanželů, předvedení taneční kreace, vyzvání nevěsty či ženicha k tanci nebo nějakému dobrému pití. Fantazii se meze nekladou a aktivit můžeme napsat na kolo mnoho, ale také to může být jen skromný výčet a potkat se se svatebčany či novomanžely u kola častěji.

Rok s novomanželi

Jde o jakousi “obrácenou výslužku” pro nejbližší z kruhu přátel, popřípadě pro svatebčany, které si novomanželé vyberou.

13 svatebčanů si zahrají Židličkovanou (případně jiné z her, při nichž svatebčané musí plnit úkoly), a následně se určí pořadí těch “vyvolených”, které čeká každého po dobu následujících 12 měsíců zpracování jedné aktivity pro novomanžele na daný měsíc. Třináctým je pak výherce hry, pro kterého připraví na oplátku nějakou aktivitu právě novomanželé.

Tipy na výhry a úkoly naleznete zde

XXL Jenga věž a vzkazy hostů

Společenskou hru Věž, kde ubíráte zespodu věže jednotlivé díly a přesouváte je zpět na vrchol věže, aniž by spadla, asi není nezbytné popisovat, avšak pro větší zábavu existuje i XXL verze. Ve složeném stavu je přes 60 cm vysoká a jednotlivé díly jsou asi 3x větší, takže představují výzvu pro všechny věkové kategorie, a proto se náramně hodí právě na svatby. A přidáte-li fix nebo dva, svatebčané po dohrání mohou nechat na jednotlivých dílech třeba i nějaký milý vzkaz.

Svatební neboli královský kočár

Jedna z těch známějších her zahrnující opravdu velkou skupinu lidí. Novomanželé jsou obsazeni jakožto král a královna v hlavních rolích, a dalších 9 svatebčanů představují nějakou z rolí obsazenou v kočáře. Každý z aktérů může dostat do ruky skleničku a někdo z uvádějících, svědkové či DJ začnou vyprávění příběhu. Jakmile někdo uslyší jméno své role, vstane. Pokud někdo vstane špatně nebo nevstane, nalije se mu do skleničky a pije. Dobrým tipem aby nemuseli účinkující mít skleničky stále u sebe je také vzít si pár pomocníků, kteří budou průběžně nalévat alkohol a podávat těm, kteří udělali chybu. Volbou alkoholu u této hry by možná mělo být něco slabšího. Někdy se tajně pro nevěstu a ženicha používá voda, aby pro ně touto hrou svatba neskončila.

Plánek ke hře Svatební kočár

Odkaz na celou hru naleznete zde

TIP: Sežeňte pro jednotlivé role rekvizity. Hra získá mnohel lepší rozměr. Hlavy koní jsou zárukou zábavy samy o sobě 😉

Fotokoutek a fotobudka

Relativně nový a moderní přístup k poskytnutí zábavy hostům. Fotograf fotokoutku či fotobudky postaví plátno poskytující pozadí, a dále buďto sám fotí z ruky, nebo má s sebou fotobudku, se kterou operuje. Fotky mohou být předány okamžitě po vyfocení pomocí rychlotiskárny, nebo si můžete objednat odeslání fotek po svatebním dni v datové podobě. Většinou má s sebou fotograf i kdejaké rekvizity k zapůjčení, které dodají fotkám ten správný vtip.

Možnou alternativou je také pronájem Instaxu nebo Polaroidu, kterými pak můžete zaúkolovat některého z rodinných fotografů, nebo vlastně úplně kohokoliv z rodiny, o kom víte, že pronajatou “hračku” nerozbije.

Ať už se jedná o fotky z fotokoutku nebo instantně tisknoucích fotoaparátů, dost se setkáváme s lidmi, kteří si chtějí ke konci dne nechat udělat kopii těch nejhezčích kousků navíc, a následně si je přidávají do svatebních alb, což je super nápad.

Další návrhy na společenské hry a vyžití nejen pro děti

V poslední době jsme se setkali s hotelem, kde bylo rozmístěno pár stolů určených ke stolnímu tenisu, což nám přišlo jako příjemná relaxace pro všechny svatebčany. V jednom momentě šlo nádherně vidět hráče různých věkových kategorií, jak si vyměňují podání a dobře se baví.

Lego

Při brouzdání internetem narazíte na různé inovativní způsoby jak zajistit zábavu dětem, třeba kousek místa/trávníku/koutek pro hod kruhy vystřihnutými z kartonu na prázdné lahve nebo malý stolík s Legem, popřípadě posezení pro dva u partie dámy či domina. Může se jednat o koutek pouze s hračkami různých druhů pro ty menší, avšak také o koutek pro větší se hrou Petanque nebo větší úsek na Croquet.

Petanque